Leipomoalan ammattitutkinto
Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut valmistuu kondiittori-, leipuri- tai leipomoteollisuuden kisälliksi.
Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut työskentelee leipomoissa (leipurikisälli), konditorioissa (kondiittorikisälli) ja leipomoteollisuudessa (leipomoteollisuuden kisälli) valmistaen erilaisia leipomotuotteita taikinasta tai massasta valmiiksi tuotteiksi.
- Tutkinnon suorittanut voi toimia myös leipomoalan yrittäjänä.
Kondiittorikisälli valmistaa erilaisia konditoriatuotteita taikinan ja massan valmistamisesta, paistamiseen, täyttämiseen, koristeluun, viimeistelyyn ja pakkaamiseen asti.
Leipurikisälli valmistaa erilaisia leipomotuotteita taikinan valmistamisesta, muotoilemiseen, täyttämiseen, nostattamiseen, paistamiseen, viimeistelyyn ja pakkaamiseen asti.
Leipomoteollisuuden kisälli hallitsee leipomoteollisuuden valmistusprosessin kaksi tai kolme vaihetta valinnaisista tutkinnon osista riippuen. Teollisessa leipomossa tarvitaan tutkinnon suorittaneen apuna myös muita ammatti-ihmisiä.
Huom! Myös yksittäisten tutkinnon osien suorittaminen ammattitaidon kehittämiseksi on mahdollista.
Tutkinnon tavoitteet
Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut kisälli hallitsee
- elintarvikelainsäädännön, elintarviketurvallisuuden, hygieniamääräysten ja omavalvontasuunnitelman mukaisen työskentelyn
- raaka-aineiden valinnan, käytön ja säilyttämisen
- valmistusprosessien mukaisesti taikinan ja massan valmistuksesta tuotteen viimeistelyyn asti taloudellisesti, tuloksellisesti ja joustavasti halliten leipomoalan työmenetelmät
- tuotteiden pakkaamisen ja tuoteselosteiden laatimisen
- erityisruokavaliotuotteiden valmistamisen
- koneiden ja laitteiden käytön
- tuotelaadun toteutumisen ja tietotekniikan käytön työssään
- työturvallisuus- ja ergonomiaohjeet
Tutkinnon muodostuminen
Leipomoalan ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu valitusta tutkintonimikkeestä riippuen:
- pakollisista tutkinnon osista, 60 tai 90 osaamispistettä ja
- valinnaista tutkinnon osista, 60 tai 90 osaamispistettä.
Lue lisää tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista Opintopolussa ePerusteista.
Oppisopimusopiskelu
Koulutuksen kokonaisuus oppisopimuksella koostuu
- Suunnitellusta ja ohjatusta työelämässä oppimisesta. Nimetty työpaikkaohjaaja seuraa kehittymistäsi ja tukee sinua opintojen yhdistämisessä työtehtäviisi. Koulutusohjelma vaatii sekä osallistujalta että työpaikkaohjaajalta aikaa ja panostusta onnistuakseen.
- Osaamistarpeesi mukaan valituista yhteisistä koulutuspäivistä (lähi- sekä etä-/verkko-opetuspäivistä) sekä muista osaamisen hankkimisen tavoista.
- Ohjaustapaamisista ja näyttöjen toteuttamisesta omassa työssä.
Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta Stadin AO:n nettisivuilta.
Miten opit työssä?
Valitset itsellesi työpaikkaohjaajan, joka voi olla oma esihenkilö tai joku muu esimiestyötä tekevä tai esimerkiksi tämän tutkinnon aiemmin suorittanut henkilö. Työpaikkaohjaaja toimii yleensä myös tutkinnon arvioijana.
- Tietoa työpaikkaohjaajasta kysytään jo hakeutumisen yhteydessä.
- Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan ennen opintojen alkua.
Koulutuksen järjestäjänä ja toteuttajana toimii Stadin AO (Prinsessantien toimipaikka, Prinsessantie 2, 00820 Helsinki).
Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Tutkinnon suorittamisen edellytykset
- sinulla on suoritettu alan perustutkinto tai vahva alan työkokemus
- sinulla on alalle sopiva kokonaisvaltainen terveys
- sinulla on valmiudet itsenäiseen opiskeluun ja tiedon hankintaan
- sinulla on osaamisen hankkimiseen sopiva leipomoalan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa oppisopimusopintojesi aikana
- suosittelemme, että suomen kielen taitotasosi on vähintään B1.1.
On tärkeää, että keskustelet koulutukseen hakeutumisesta etukäteen esihenkilösi kanssa.
Varaa aikaa koulutuspäiviin (1–4 krt/kk), itsenäiseen työskentelyyn, tehtävien tekemiseen ja näyttöjen suorittamiseen.
Hakeminen
Koulutukseen on jatkuva haku. Täytä hakulomake Opintopolussa.
Huom! Ole yhteydessä Stadin AO:n koulutuksen vastuuopettajaan, jos
- olet kiinnostunut suorittamaan tutkinnon osan omakustanteisesti (sinulla ei ole oppisopimustyöpaikkaa) tai
- haluat suorittaa pelkästään näytön ilman koulutusta ja sinulla on riittävä alan koulutus sekä työkokemus.
Valintaprosessi
1. Koulutuksenjärjestäjä varmistaa hakijan ja työtehtävien sopivuuden tutkinnon suorittamiseen.
2. Koulutuksenjärjestäjä ottaa yhteyttä hakijoihin 2–3 viikon kuluessa.
3. Koulutukseen valitulle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS)
- HOKS-keskustelussa käydään läpi tutkinnon suorittamiseen liittyviä asioita.
- Koulutus kestää opiskelijan aiemmasta osaamisesta riippuen 1–1,5 vuotta.
4. Opiskelijan ja työnantajan kanssa allekirjoitetaan oppisopimus.
Tutkinto / todistus
Leipomoalan ammattitutkinto
Kustannukset
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton lukuun ottamatta mahdollisia oppimateriaalikustannuksia ja ruokailua.
Lähiopetusiltoina ammattitutkinto-opiskelijalla on mahdollisuus ruokailla oppilaitoksessa.
Ota yhteyttä
Stadin AO
Stadin AO on Suomen suurin ammatillista koulutusta tarjoava oppilaitos. Meillä opiskelee noin 22 000 nuorta ja aikuista. Teemme monipuolista koulutusyhteistyötä myös organisaatioiden kanssa. Stadin AO:ssa voi opiskella lähes 30 eri tutkintoon ja hankkia osaamista yli 50 ammattiin. Oppilaitoksen kaikki 14 toimipaikkaa...
Lue lisää oppilaitoksesta Stadin AO ja katso koulutustarjonta täältä