Leipuri-kondiittori | Elintarvikealan perustutkinto | Yhteishaku
Yhdistä luovuus ja leipominen — opiskele leipuri-kondiittoriksi ja avaa ovi suolaisten ja makeiden herkkujen maailmaan!
Oletko innostunut leipomisesta? Haluatko käyttää luovuuttasi ja loihtia upeita makeita leivonnaisia ja herkullisia leipiä? Jos vastasit kyllä, on leipuri-kondiittorikoulutus loistava valinta!
Leipuri-kondiittori valmistaa kahvi- ja ruokaleipiä sekä konditoriatuotteita kuten kakkuja ja muita leivoksia. Leipomossa työskennellään paljon käsillä, ja teollisuusleipomoissa hyödynnetään myös paljon teknologiaa.
Leipuri-kondiittorin opinnot ovat hyvin käytännönläheisiä. Tuotteiden valmistamisen lisäksi opintojen aikana omaksutaan mm. laatutietoinen ja hygieniavaatimusten mukainen työskentelytapa.
Automatisoitumisen myötä alalla on kysyntää erityisesti ammattitaitoisille työntekijöille, jotka hallitsevat automatisoidun teollisuusprosessin ja uudet tekniikat.
Elintarvikealan perustutkinnosta saat hyvät valmiudet alan työtehtäviin ja alalla kehittymiseen.
Käytännön toteutus
Opiskelu elintarvikealalla leipuri-kondiittoriksi koostuu opinnoista oppilaitoksessa, ohjatusta itseopiskelusta, verkko-opiskelusta sekä työelämässä oppimisesta.
Koulutukseen sisältyy runsaasti käytännön harjoittelua.
Päivittäinen koulutusaika on pääsääntöisesti arkisin klo 8–16. Työelämässä oppimisen ajat sovitaan työpaikan kanssa koulutuksen aikana.
Näytöt suoritetaan koulutuksen edetessä henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
Koulutuksen kesto on noin 3 vuotta.
Koulutuksen sisältö
Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista, 145 osp ja yhteisistä tutkinnon osista, 35 osp. Leipomoalan osaamisalalla pakollisia ammatillisia tutkinnon osia on 115 osaamispistettä ja valinnaisia 30 osaamispistettä.
Pakolliset tutkinnon osat (115 osp)
- Elintarviketuotannossa toimiminen (35 osp)
- Leipomoalan prosessien ohjaus ja käynnissäpito (20 osp)
- Ruokaleipätuotteiden valmistus (20 osp)
- Kahvileipätuotteiden valmistus (20 osp)
- Konditoriatuotteiden valmistus (20 osp)
Valinnaisia tutkinnon osia (30 osp)
- Leipomoeinesten valmistus (15 osp)
- Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä (15 osp)
- Leipomoalan erikoistuotteiden valmistus (15 osp)
- Leipomotuotteiden pakkaustoiminnot (15 osp)
- Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp)
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen (5 osp)
- Yrityksessä toimiminen (15 osp)
- Huippuosaajana toimiminen (15 osp)
Yhteiset tutkinnon osat (35 osp)
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp)
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp)
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp)
Hakeminen ja kelpoisuus
Koulutukseen haetaan yhteishaussa.
Koulutus sopii sinulle, joka olet kiinnostunut leipuri-kondiittorin työstä ja pystyt fyysiseenkin työhön ja itsenäiseen työskentelyyn.
Leipuri-kondiittorina yhteistyötaidot ovat tärkeitä, samoin kuin reippaus ja energisyys. Työssä onnistumisen kannalta avainasemassa on täsmällisyys ja ripeys.
Koulutuksessa vaadittava suomen kielen taitotaso on B1.
Tutkinto / todistus
Leipuri-kondiittori, Elintarvikealan perustutkinto
Jatko-opinnot
Tutkinnon suoritettuasi sinulla on jatko-opintokelpoisuus sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon.
Luonteva jatko-opintoväylä elintarvikealan perustutkinnon suorittaneelle ovat esimerkiksi leipomoalan ammattitutkinto tai leipomoalan erikoisammattitutkinto.
Ammattikorkeakoulussa voit opiskella esimerkiksi insinööriksi tai restonomiksi.
Careerian tutkinto-opiskelijana voit suorittaa ammattikorkeakouluopintoja osana tutkintoa ja näin parantaa jatko-opintovalmiuksiasi.
Ota yhteyttä
Careeria – huomisen tekijöille
Monialaisesta Careeriasta valmistuu huomispäivän huippuosaajia ja tulevaisuuden tekijöitä, joista moni toimii usealla kielellä ja luo uusia uria kansainvälisessä ympäristössä. Careeria kouluttaa nuoria ja aikuisia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja sillä on myös omaa oppisopimustoimintaa. Careerian tarjonta kattaa parikymmentä eri koulutusalaa,...
Lue lisää oppilaitoksesta Careeria ja katso koulutustarjonta täältä