Etsi koulutusta 👉
Ammatilliset perustutkinnot

Närvårdare - Grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen (Åbo)

Axxell, paikassa Turku
Opiskelukieli
ruotsi
Aloitus
Toteutustapa
Lähiopetus
Opiskelukieli
ruotsi
Aloitus
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Närvårdare - Grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen (Åbo)

För dig som vill jobba med människor! 

Vill du jobba med och för människor? Social- och hälsovårdsbranschen spelar en central roll i det finländska välfärdssamhället och behovet av professionella och ansvarsfulla närvårdare är därför stort. Hos oss lär du dig närvårdarens viktiga egenskaper; att kunna lyssna på och handleda din klient på ett professionellt, pålitligt och säkert sätt. 

Det här lär du dig!

Under studierna lär du dig bland annat om människans utveckling, människokroppens uppbyggnad och funktion, människans grundläggande behov, social- och hälsovårdens strukturer och verksamhetsområden, läkemedelshantering samt vård och rehabilitering. 

Så här studerar du!  

Studierna består av praktiska övningar, föreläsningar och projektarbeten. Det första året av utbildningen sker i Åbo i samarbete med Åbo yrkesinstitut. Där finns utrustning och material så du får öva dig med andra studerande före ni tar steget ut i arbetslivet.   

Efter det första året väljer du inriktning. Axxell kommer inte att erbjuda de olika inriktningarna på svenska i Åbo utan du hänvisas till Karis eller Pargas. 

En del av studierna är inlärningsperioder på olika arbetsplatser (utbildning enligt utbildningsavtal, UA). Du kommer att ha sådana perioder längs hela utbildningen. Under perioderna i arbetslivet kan du jobba på åldringshem, bäddavdelningar, vård i hemmet, rehabiliteringsenheter och/eller mental- och missbrukar enheter.   

Utbildningen är gratis men vissa material- och litteraturkostnader ingår (gäller ej läropliktiga). För perioderna ute i arbetslivet behövs arbetsskor som studerande själv skaffar. 

I grundutbildningen ingår också gemensamma examensdelar såsom finska, engelska, modersmål, matematik, etc.   

Vad kan jag göra efter studierna?    

Grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen ger dig möjlighet till ett brett arbetsfält med kontakt till människor i olika åldrar och livssituationer. Examen ger dig rätt att utöva närvårdaryrket och ger en grund för fortsatta studier vid högre utbildning. 

Du kan bland annat jobba på daghem, åldringshem, bäddavdelningar, vård i hemmet, rehabiliteringsenheter och/eller mental- och missbrukar enheter.  

Krav på hälsa och funktionsförmåga

Enligt lagen om yrkesutbildning(531/2017) kan en studerandes hälsotillstånd eller ett tidigare beslut om indragning av studierätt påverka/hindra antagning som studerande vid Axxell inom social- och hälsovårdsbranschen, pedagogisk verksamhet och handledning och sjöfart. De hälsokrav som gäller respektive bransch samt bestämmelser om indragning av studierätten hittar du här.

Studerande som antagits till utbildning inom social- och hälsovårdsbranschen eller pedagogisk verksamhet och handledning skall på begäran visa upp ett utdrag ur straffregistret inför inlärning i arbete-perioder där de i väsentlig grad kommer i kontakt med minderåriga. Utdrag ur straffregistret uppvisas åt handledande läraren.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

elokuu 2025

  • Lähiopetus
  • Turku
  • ruotsi

Kustannukset

Undervisningen är kostnadsfri för den studerande. Utgifter kan tillkomma dock för möjliga arbetskläder och arbetsredskap, studiematerial, övrigt material och eventuella kort. Gäller ej läropliktiga.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Närvårdare - Grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen (Åbo)? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Axxell
Ratakatu 75
10300 Karjaa

Axxellerera dina framtidsutsikter – vi har utbildningar både på svenska och på finska

Du kan bli kock, närvårdare, barnledare, husbyggare, merkonom, djurskötare, rörmontör... Möjligheterna är många! Utveckla din yrkeskunskap på ett flexibelt sätt vid Axxell! Axxell har ett mångsidigt utbud av yrkesutbildningar både för unga och vuxna. Utbildningarna som i första hand är...

Lue lisää oppilaitoksesta Axxell ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu