Video
Merenkulkualan perustutkinto
Merenkulkualan perustutkinnon suorittanut osaa ja voi toimia kansi- tai koneosaston vahtimiehenä.
Opiskelijat hakevat osaamisaloille ensimmäisen lukuvuoden keväällä, ja valittavana on neljä osaamisalaa:
- Kansi- ja konekorjauksen osaamisala
- Kansipäällystön osaamisala
- Konepäällystön osaamisala
Kansi- ja konekorjauksen osaamisala
Kansi- ja konekorjauksen osaamisalan (korjaaja) suorittanut osaa huoltaa ja korjata laivan koneita ja laitteita. Hän hallitsee yleisimmät metallien työstö- ja hitsausmenetelmät ja ymmärtää konepiirustuksia. Hän ottaa tehtävissään huomioon yleiseen turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät asiat.
Tutkintonimikettä vastaavat pätevyydet on määritelty merenkulkijoiden koulutusta, pätevyyskirjoja ja vahdinpitoa koskevassa muutetussa kansainvälisessä yleissopimuksessa, sitä vastaavassa EY-direktiivissä ja kansallisessa asetuksessa (aluksen miehityksestä ja laivaväen pätevyydestä annettu asetus 166/2013, niin sanottu miehitysasetus).
Osaamisalan suorittanut voi koulutusvalintojensa mukaan toimia matruusina tai konemiehenä ja pursimiehenä tai korjausmiehenä sen jälkeen, kun hän on hankkinut edellä mainitun asetuksen edellyttämän työkokemuksen.
Työpaikkana voivat toimia erilaiset alukset, kuten lastialukset, matkustaja-alukset ja säiliöalukset.
Kansipäällystön osaamisala
Kansipäällystön osaamisalan (vahtiperämies) suorittanut osaa toimia vahtipäällikkönä komentosillalla. Hän osaa ohjata laivaa turvallisesti kansainvälisten sääntöjen mukaisesti. Hän osaa käyttää komentosillan laitteita ja toimia oikein hätätilanteissa, pelastuslautalla ja -veneessä, antaa ensiapua ja johtaa palonsammutusta. Lisäksi hän osaa hoitaa laivan radioasemaa.
Vahtiperämiehen pätevyyskirjan saanut voi toimia kaikessa liikenteessä vahtiperämiehenä. Miehitysasetuksen vaatimukset täyttämällä hän voi edetä päälliköksi kotimaanliikenteen aluksille, joiden vetoisuus on vähintään 1 000 mutta alle 3 000.
Työpaikkana voivat toimia erilaiset alukset, kuten lastialukset, matkustaja-alukset ja säiliöalukset.
Konepäällystön osaamisala
Konepäällystön osaamisalan (vahtikonemestari) suorittanut osaa toimia vahtipäällikkönä konevahdissa. Hän osaa käyttää ja huoltaa laivan pää- ja apukoneita ja niihin kuuluvia laitteistoja ja muita laivan koneita. Hän osaa toimia hätätilanteissa, pelastuslautta- ja pelastusvenemiehenä. Hän osaa antaa ensiapua ja sammuttaa tulipalon.
Vahtikonemestarin koulutuksella voi toimia kaikessa ulkomaanliikenteessä konevahdin vahtipäällikkönä. Konepäällystön osaamisala sisältää myös konemestarinkirja, alukset alle 3000 kW -pätevyyskirjan ja kone- päällikönkirja, alukset alle 3000 kW -pätevyyskirjan edellyttämän koulutuksen (STCW A-III/3).
Tutkinnon suorittanut voi edetä miehitysasetuksen vaatimukset täyttämällä konepäälliköksi kansainvälisen liikenteen alukselle, jonka koneteho on alle 3 000 kW.
Työpaikkana voivat toimia erilaiset alukset, kuten lastialukset, matkustaja-alukset ja säiliöalukset.
Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa osoitteessa www.opintopolku.fi. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.
Tutkinto / todistus
Merenkulkualan perustutkinto, matruusi, konemies, laivasähkömies, vahtiperämies tai vahtikonemestari.
WinNova sosiaalisessa mediassa
Ota yhteyttä
Länsirannikon Koulutus Oy WinNova
Länsirannikon Koulutus Oy WinNova järjestää toisen asteen ammatillista tutkintoon johtavaa koulutusta sekä monipuolista täydennyskoulutusta eri aloille Satakunnassa ja Vakka-Suomessa. Työelämän kehittäminen on ammattikoulutuksen ohella oppilaitoksen keskeinen ydintehtävä. Kampukset toimipisteineen sijaitsevat Porissa, Raumalla, Laitilassa ja Ulvilassa. Opiskelijoita on keskimäärin 5000 ja henkilöstöä...
Lue lisää oppilaitoksesta WinNova ja katso koulutustarjonta täältä