Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon suorittanut henkilö valmistuu tarjoilijaksi tai baarimestariksi. Hän työskentelee erilaisia ruokia ja juomia myyvässä ravintolassa tarjoilijana tai erityyppisten hotellien ja ravintoloiden baarin asiakaspalvelutehtävissä baarimestarina.
- Työ on asiakaspalvelutyötä, joka vaatii toimipaikan kokonaisvaltaisen palvelutehtävän ymmärtämistä sekä oman alueen ruokien ja juomien myynnin osaamista ravintolassa tai baarissa ja tiedon soveltamista.
- Työn kannalta olennaisia asioita ovat asiakaslähtöinen suunnittelu, toiminta, huolellisuus ja ammattimaisuus.
Huom! Myös yksittäisten tutkinnon osien suorittaminen ammattitaidon kehittämiseksi on mahdollista.
Tutkinnon tavoitteet
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon suorittanut osaa
- esitellä, suositella ja myydä baarin ja ravintolan ruoka- ja juomatuotteita
- palvella asiakkaita kielitaitoisesti
- palvella asiakkaita myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, tuloksellisesti, ystävällisesti ja vastuullisesti
- toimia yrityksen liikeidean ja palvelukulttuurin mukaisesti itsenäisesti ja työryhmässä
- noudattaa alan lainsäädäntöä sekä työyhteisön ohjeita, määräyksiä ja toimintatapoja
- arvioida ja kehittää työtään.
Ammattitutkinnossa voi erikoistua baarin tai ravintolan asiakaspalvelutehtäviin.
Tutkinnon muodostuminen
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä (osp).
Tutkinto koostuu kahdesta pakollisesta ja yhdestä tai kahdesta vapaasti valittavasta tutkinnon osasta.
Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa:
- ravintolan asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija.
- baarin asiakaspalvelun osaamisala, baarimestari
Tutkinnossa vaadittavaa osaamista osoitetaan omalla työpaikalla henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti näytöillä.
Lue lisää tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista Opintopolussa ePerusteista.
Oppisopimusopiskelu
Koulutuksen kokonaisuus oppisopimuksella koostuu
- Suunnitellusta ja ohjatusta työelämässä oppimisesta. Nimetty työpaikkaohjaaja seuraa kehittymistäsi ja tukee sinua opintojen yhdistämisessä työtehtäviisi. Koulutusohjelma vaatii sekä osallistujalta että työpaikkaohjaajalta aikaa ja panostusta onnistuakseen.
- Osaamistarpeesi mukaan valituista yhteisistä koulutuspäivistä (lähi- sekä etä-/verkko-opetuspäivistä) sekä muista osaamisen hankkimisen tavoista.
- Ohjaustapaamisista ja näyttöjen toteuttamisesta omassa työssä.
Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta Stadin AO:n nettisivuilta.
Miten opit työssä?
Valitset itsellesi työpaikkaohjaajan, joka voi olla oma esihenkilö tai joku muu esimiestyötä tekevä tai esimerkiksi tämän tutkinnon aiemmin suorittanut henkilö. Työpaikkaohjaaja toimii yleensä myös tutkinnon arvioijana.
- Tietoa työpaikkaohjaajasta kysytään jo hakeutumisen yhteydessä.
- Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan ennen opintojen alkua.
Koulutuksen järjestäjänä ja toteuttajana toimii Stadin AO (Prinsessantien toimipaikka, Prinsessantie 2, 00820 Helsinki).
Tutkinnon suorittamisen edellytykset
- sinulla on ravintolassa tai baarissa työsuhde, jossa työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa
- sinulla on tarjoilijan tai baarimestarin työkokemusta
- sinulla on ravintola-alalle sopiva kokonaisvaltainen terveys
- sovellut asiakaspalveluun
- sinulla on valmiudet itsenäiseen opiskeluun ja tiedon hankintaan
- suosittelemme, että suomen kielen taitotasosi on vähintään B1.1.
On tärkeää, että keskustelet koulutukseen hakeutumisesta etukäteen esihenkilösi kanssa.
Varaa aikaa koulutuspäiviin (1-4 krt/kk), itsenäiseen työskentelyyn, tehtävien tekemiseen ja näyttöjen suorittamiseen.
Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Koulutus järjestetään oppisopimuskoulutuksena. Koulutukseen voi hakea joustavasti sopivan työpaikan löydyttyä.
Huom! Ota yhteyttä koulutuksen vastuuopettajaan, jos
- olet kiinnostunut suorittamaan tutkinnon osan omakustanteisesti (sinulla ei ole oppisopimustyöpaikkaa) tai
- haluat suorittaa pelkästään näytön ilman koulutusta ja sinulla on riittävä alan koulutus sekä työkokemus.
Valintaprosessi
1. Koulutuksenjärjestäjä varmistaa hakijan ja työtehtävien sopivuuden tutkinnon suorittamiseen.
2. Koulutuksenjärjestäjä ottaa yhteyttä hakijoihin 2–3 viikon kuluessa.
3. Koulutukseen valitulle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS)
- HOKS-keskustelussa käydään läpi tutkinnon suorittamiseen liittyviä asioita.
- Koulutus kestää opiskelijan aiemmasta osaamisesta riippuen 1–1,5 vuotta.
4. Opiskelijan ja työnantajan kanssa allekirjoitetaan oppisopimus.
Tutkinto / todistus
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto
Kustannukset
Koulutuksen hinta
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton lukuun ottamatta mahdollisia oppimateriaalikustannuksia.
Koulutuspäivinä opiskelijalla on mahdollisuus ruokailla oppilaitoksessa (maksullinen).
Ota yhteyttä
Stadin AO
Stadin AO on Suomen suurin ammatillista koulutusta tarjoava oppilaitos. Meillä opiskelee noin 22 000 nuorta ja aikuista. Teemme monipuolista koulutusyhteistyötä myös organisaatioiden kanssa. Stadin AO:ssa voi opiskella lähes 30 eri tutkintoon ja hankkia osaamista yli 50 ammattiin. Oppilaitoksen kaikki 14 toimipaikkaa...
Lue lisää oppilaitoksesta Stadin AO ja katso koulutustarjonta täältä