Video
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | kokki tai tarjoilija
Kokki tai tarjoilija. Oletko kiinnostunut ammattimaisesta ruoanlaitosta ja ravintolan asiakaspalvelusta? Perustutkintokoulutuksessa voit suuntautua joko ruokapalvelun tai asiakaspalvelun osaamiseen. Koulutus avaa sinulle mahdollisuuden työskennellä esimerkiksi erilaisissa henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, suurkeittiöissä sekä fine dining-ravintoloissa. Jos haettavana on myös työvoimakoulutusta, voit tutustua siihen hakupainikkeen kautta TE-palveluiden järjestelmässä.
Kuvaus:
Oletko kiinnostunut ammattimaisesta ruoanlaitosta ja ravintolan asiakaspalvelusta? Perustutkintokoulutuksessa voit suuntautua joko ruokapalvelun (kokki) tai asiakaspalvelun (tarjoilija) osaamiseen.
Kaikki opiskelevat aluksi perusasiat ravitsemispalveluissa toimimisesta: esimerkiksi laitteet, työmenetelmät, raaka-aineet ja hygieniavaatimukset. Sen jälkeen opiskellaan osaamisalan mukaiset opinnot kuten lounas- tai annosruokien valmistus tai annosruokien ja juomien myynti ja tarjoilu. Valinnaisilla tutkinnon osilla voit syventyä itseäsi kiinnostaviin osa-alueisiin kuten kahvilapalveluihin, tilaus- ja juhlaruokapalveluihin tai á la carteen. Tarvittaessa opiskelusi alkavat opiskeluvalmiuksia tukevilla opinnoilla.
Ohjaamme sinua valitsemaan tilanteeseesi sopivan osaamisalan ja tutkinnon osat sekä suunnittelemme yhdessä tarvitsemasi opinnot.
KOKIN TYÖTEHTÄVÄT:
Kokki toimii ruoanvalmistuksen tehtävissä valmistaen maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot. Kokki myös laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle. Työpaikkoja on erilaisissa ravintoloissa suurtalouskeittiöistä ja juhlapalveluista fine dining -ravintoloihin. Suuria työllistäjiä ovat henkilöstöravintolat, ketjuravintolat ja liikenneasemat. Kokkeja työskentelee myös esimerkiksi kevyitä lounaita tarjoavissa kahviloissa.
TARJOILIJAN TYÖTEHTÄVÄT:
Tarjoilija toimii asiakaspalvelutehtävissä ja kunnostaa asiakastiloja, laittaa esille myytäviä tuotteita, esittelee, myy ja tarjoilee ruokia ja juomia. Työpaikkoja on henkilöstöravintoloissa, kokouspalveluissa, à la carte -ravintoloissa, ketjuravintoloissa, liikenneasemilla ja baareissa. Monet tarjoilijat työllistyvät kahviloihin.
Alan työllisyysnäkymät ovat hyvät: osaavasta henkilöstöstä on pulaa. Monet kokit ja tarjoilijat työllistyvät myös henkilöstövuokrausyritysten kautta.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (180 osaamispistettä) muodostuu:
– ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja
– yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
HUOM! Tutkinnon perusteet uudistuvat 1.8.2024.
Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Jos tulet suoraan peruskoulusta tai TUVAsta ja/tai sinulla ei ole vielä mitään muuta koulutusta, haet pääasiassa valtakunnallisessa yhteishaussa Opintopolku.fi kautta.
Hae ns. jatkuvalla haulla suoraan oppilaitoksen www-sivujen kautta, jos
- jäit ilman paikkaa yhteishaussa
- haet alalle, joka ei ole mukana yhteishaussa
- olet ylioppilas tai sinulla on jo aiempi ammatillinen tutkinto tai korkeakoulututkinto
- sinulla on runsaasti työkokemusta.
Tutkinto / todistus
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki tai tarjoilija
Ota yhteyttä
» Raseko somessa
Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymä on monialainen ammatillisen koulutuksen järjestäjä. Rasekossa voit opiskella perustutkintoihin, ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin kokopäivätoimisesti, monimuotoisesti työn ohella tai oppisopimuksella. Tarjonnassa on runsaasti myös yksittäisiä tutkinnon osia ja niistä koottuja kokonaisuuksia, joilla voit helposti syventää tai laajentaa osaamistasi...
Lue lisää oppilaitoksesta Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymä ja katso koulutustarjonta täältä