Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto | koneasentaja
Koneasennus sopii sinulle, joka olet kiinnostunut koneiden ja laitteiden kokoonpano-, asennus ja kunnossapitotehtävistä. Tunnet koneiden ja laitteiden rakenteita ja toimintaa sekä osaat käyttää materiaaleja ja eri asennusmenetelmiä oikeassa järjestyksessä työohjeiden ja piirustusten mukaisesti. Koneasentajana osaat soveltaa mekaniikkaa, hydrauliikkaa ja pneumatiikkaa työssäsi.
Koneasentajana osaat koota ja asentaa mekaanisia koneita- ja laitteita. Osaat tehdä koneasennuksia oikeassa järjestyksessä ja oikeilla menetelmillä työohjeiden ja piirustusten avulla. Koneasentajana osaat tarkastaa asennettavaksi tarkoitetut osat ja komponentit, sekä tehdä niihin tarvittavat tarkistukset, muutokset ja dokumentoinnit. Osaat tehdä koneiden ja laitteiden asennuksia, huoltoja ja olla mukana laitteistojen käyttöönotossa, kunnossapidossa ja korjauksissa.
Tutkinnon rakenne ja opinnot
Tutkinnon laajuus on kokonaisuudessaan 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
- Huolto- ja asennustyötehtävissä toimiminen, 10 osp
- Levytyökoneiden ja hitsauskoneen käyttö valmistustyötehtävissä, 15 osp
- Manuaalikoneistuskoneiden käyttö valmistustyötehtävissä, 15 osp
- Koneasennuksen työtehtävissä toimiminen, 15 osp
- Kunnossapitotyötehtävissä toimiminen, 15 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat
- Valinnaiset, 75 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Koneasentajana voit työskennellä erilaisissa kone- ja metallituoteteollisuuden yrityksissä, kuten esimerkiksi
- teollisuuslaitoksissa
- korjaamoilla
- konepajalla.
Koneasentajan opinnot takaavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin. Voit jatko-opiskella esimerkiksi koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinnon. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.
Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.
Jatkuva haku avoinna 30.9.-29.11.2024. Ellet ole suorittanut kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon ammatillisia pakollisia tutkinnon osia, hae niihin ensin.
Koneasentajan osaamisalaopinnot on tarkoitettu kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon ammatilliset pakolliset tutkinnon osat 35 osp -tutkinnon osan suorittaneille. Koulutukseen voivat hakea myös muista ammattioppilaitoksista siirtyvät opiskelijat, jolla on suoritettuna kone- ja tuotantotekniikan ammatilliset pakolliset tutkinnon osat.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1.
Tutkinto / todistus
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneasentaja
Kustannukset
Opetus on opiskelijalle maksutonta. Opiskelijalle voi kuitenkin tulla opiskelun aikana kustannuksia esim. oppikirjoista, työasusta ja turvavarusteista.
Ota yhteyttä
OSAO
OSAO on Suomen johtava koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. Opiskele ammatti, kehitä osaamistasi tai siirry uudelle alalle. Olemme avoinna hakijoille läpi vuoden. Opiskelijoita 8 500 Mitattu opiskelijatyytyväisyys...
Lue lisää oppilaitoksesta OSAO ja katso koulutustarjonta täältä